El Mas Plantada era i és un dels més importants de l'Ametlla del Vallès. Situat a la banda Sud de la Parròquia, és avui un Casal que ha sobreviscut als segles. És una masia típica del Vallès amb teulada de dues vessants en la que hi podem trobar senyals ben evidents de moltes reformes i reconstruccions. La part més antiga de l'edifici data de l'any 1570, i això confirma el que ja hem dit, que fou per aquesta època quan molts dels Masos del Vallès foren reconstruïts i millorats. Davant del Mas encara hi existeix un pati murallat amb un gran portal d'entrada, i a la banda dreta de l'edifici hi podem veure la Torre rectangular amb teulada de quatre vessants, amb un pont que unia la casa a la Torre. A l'esquerra hi ha la capella, fins on fa pocs anys s'hi celebrava missa en les ocasions solemnes.

L'edifici de la Masia, la capella i la torre formen un recinte que, com hem dit, es troba tancat per una muralla molt alta. El primer document de l'arxiu Plantada ens transllada fins l'any 1152, tot i que el mas no va assolir el seu punt àlgid fins als segles XVI i XVII, quan arribà a tenir propietats repartides per diferents pobles que sumaven un total de més de 1000 hectàrees de terreny. Fou en aquest temps quan es construïren els cossos principals del casal.

Sembla que originalment la torre -el cos quadrangular a quatre vessants-, que datem aproximadament a inicis del segle XVII, devia tenir funcions defensives, perquè només era unit a la casa per un pont. De totes maneres, la casa conserva parts de construcció anterior al segle XVI -a la zona oest- i d'altres de posteriors, com a la capella, de l'any 1795, la qual conserva a perpetuitat el privilegi de poder-hi celebrar cualsevol sacrament.

El Mas Plantada està rodejat d'una gran extensió de terres de cultiu i bosc, la qual cosa representa un patrimoni molt important. Ja en el segle passat, i sobretot en tot el que va del segle actual, la finca ha estat segregada d'una part de les seves terres que foren cedides a diversos pagesos de l'Ametlla en forma de Censos i de Rabassa Morta. A l'interior de la torre hi ha la pedra o escut del llinatge dels Plantada, el qual té una forma ovalada i senzilla ja que, únicament escolpida en el centre de l'escut, hi ha una fulla de Plantatge, nom amb el que es volia interpretar el sentit fonètic del nom dels Plantada.

La família Plantada mantingué el nom a través dels segles mercès al costum establert d'obligar a renunciar al seu nom al pubill entrant, en cas de no existir descendència masculina. Així ho hem pogut comprovar consultant l'Arxiu del Mas Plantada, on existeixen documents que ho acrediten des de l'any 1217 fins arribar al 1897, quan l'últim hereu, en Josep Plantada, va fer testament a favor del seu nebot Pere Duran.

La família Duran que heretava el Mas Plantada era una de les més importants de Palau Solità i Plegamans. Els Plantada foren sempre gent important en el Govern de la Baronia, i existeixen prou documents que acrediten l'haver exercit els càrrecs de Batlle, Calvari, Síndic i fins i tot el d'administrador principal de l'obra de construcció del Nou Temple de l'Ametlla del Vallés, l'any 1679. Com a nota curiosa farem constar que l'eximia cantant Mercè Plantada, coneguda mundialment com una de les millors intèrprets de "lieder", era descendent de la família Plantada de l'Ametlla.

A continuació podreu veure l'àlbum de fotografies de la rehabilitació que es va fer de la Masia -dividides en els diferents espais- les quals daten de l'any 1993.

En aquesta primera imatge hi podem veure l'era amb el seu porxo.

El pati de darrera, amb la gran porta de fusta i les arcades de pedra.

Entrant al pati principal, hi veiem la bonica façana de la Masia amb els seus balcons...

Les següents fotografies mostren com es trobava la capella, així com la seva porta d'entrada, i com es va anar reformant fins a deixar-la tal i com la veiem ara.

També s'hi va rehabilitar l'altar i la font, elements que es trobaven al seu interior.

El Mas va anar agafant color i forma a mida que en Francesc treballava per a recuperar-lo... deixant imatges tan boniques com aquestes.

La Masia conserva murs i pedres de fa segles, moltes en un estat impecable.

Pujant la gran escalinata s'accedeix a les habitacions, amb preciosos murals a les seves parets que també foren cuidadosament restaurats, deixant uns murs tan bonics com els que veiem avui.

Gràcies a tot aquest esforç, Can Plantada conserva avui dia la imatge que tenia en els seus inicis, ara renovada i feliç.